Online reputatie Obama vs McCain

De Amerikaanse verkiezingen komen steeds dichterbij. Dat mag ook wel, we zijn al bijna een jaar bezig. Stel je toch eens voor. Balkenende en Bos die sinds eind vorig jaar continu het nieuws beheersen? Onwaarschijnlijk. Only in America! Ook Obama en McCain zelf zullen blij zijn dat de eindstreep in zicht is.

Op het gebied van sociale netwerken en internet hebben beiden campagnes weer veel grenzen verlegd. Eerder in het jaar schreef ik over een aantal campagnetactieken op Adfoblog. Het internet heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld in het zwangerschapschandaal rondom de dochter van Palin. Zonder de speculatie via het internet had Gouverneur Sarah Palin waarschijnlijk niet hoeven toegeven dat haar 17-jarige dochter zwanger is. Hoe kun je nu in de gaten houden wanneer en waar het mis gaat? Online reputatie management kan daarbij helpen.

Op de website perspctv.com komen alle nieuwtjes, tweets, polls, en blogs over de verkiezingen samen in een dashboard. De site is gemaakt door een persoon onder het pseudoniem Vineet_SC. Hij claimt voormalig CTO te zijn van ad agency Syrup/LBI New York.

Persptcv.com brengt op verschillende manieren de populariteit van de kandidaten in kaart, van de CNN National poll of polls tot en met het aantal referenties op Twitter. Via de electoral map is er op basis van de ‘nieuws voorspel site’ hubdub.com, polls en tweets te zien hoe de staten gaan stemmen. Obama is bij de twitteraars zonder uitzondering favoriet, bij huddub.com komt McCain juist weer dichtbij de Democratische Presidentskandidaat. Ondertussen blijven recent nieuws, blogposts en tweets via rss op de pagina binnenrollen. Je kunt zelfs via een widget realtime in de gaten houden welke kandidaat in ‘social media’ op kop ligt. Verschillende elementen van dit dashboard zijn al eerder in het kader van online reputatiemanagement door bedrijven als Nielsen, Technorati en het Nederlandse BuzzCapture ingezet. Maar nog nooit eerder was de online reputatie zo goed, gratis en geïntegreerd in kaart gebracht. Politieke dieren, journalisten en campagnemedewerkers hebben in ieder geval nu een goed startpunt van hun dag. www.persptcv.com. Nog 56 dagen te gaan…