Dixie Chicks


Gepubliceerd op het weblog Amazing PR van Ronald van der Aart en met toestemming doorgeplaatst:

Crisiscommunicatie rond Dixie Chicks lijkt weinig doordacht

Verkeerde ik toch in de veronderstelling dat ik het nieuws in de wereld redelijk volgde. Wel, niet dus. Blijkt er de afgelopen jaren een bizarre rel te hebben gespeeld rond de Amerikaanse countryband Dixie Chicks. Dat werd duidelijk in Het Uur van de Wolf gisterenavond laat. Een sterke tv-documentaire over freedom of speech, patriotisme, de kracht van het internet, crisiscommunicatie en drie indrukwekkende vrouwen.

Kern van het verhaal: leadzangeres Nathalie Maines roept in 2003 kort voor de invasie in Irak op een podium in London tussen twee nummers dat ze zich ervoor schaamt dat de president van de Verenigde Staten uit Texas komt. Dit loslippigheidje (want heel veel meer is het op dat moment niet) reist via de internationale persbureaus binnen de korste keren de Atlantische ocean over. Een rel is geboren. De geest is uit de fles.

Provocerend
De countryband worden binnen no time geboycot door alle lokale country-stations in het zuiden van de VS. Het vermoeden is dat daar wel enige centrale coördinatie achter zit van een rechtsradicale internetbeweging. De radiostations worden bedreigd: ze zullen reclameinkomsten mislopen als ze de Dixie Chicks blijven draaien. Na enig nadenken houdt de band gelukkig de rug recht, ondanks dat het ze airtime en miljoenen dollars aan inkomsten kost. Van enige doordachte crisiscommunicatiestrategie lijkt echter geen sprake, ook niet als toursponsor Lipton een adviseur inhuurt om de schade te beperken. Ook de eigen PR-adviseur kan niet voorkomen dat de bandleden een provocerende coverfoto voor Entertainment Weekly laten schieten. Een serieuze doodsbedreiging aan het adres van Maines volgt later.

Not ready to make nice
Het tij keert als de oorlog in Irak fundament blijkt te missen en de populariteit van Bush afneemt. In 2006 komt de band met een nieuwe CD en een song die alles zegt: ‘Not ready to make nice’. In 2007 volgen vijf welverdiende Grammy’s. Freedom of speech zoals freedom of speech is bedoeld. Respect …