Media Arts Monday 3

Van Guerrilla Gallery
Van Guerrilla Gallery

Bovenstaand twee voorbeelden van een ambient medium voor twee stevige wagens.
Vorige week was ik twee dagen op de Erasmus waar International Marketing werd behandeld door ondermeer Marieke de Mooij. Zij besprak het model van Hofstede, de meest geciteerde Nederlandse ecoonoom.

Idee achter haar presentatie/artikelen/boeken (en Hofstede’s model) is dat cultuur een stabiele factor is en dat op basis daarvan (consumenten)gedrag van een groep voorspelbaar is. Op basis van internationaal onderzoek in 66 landen definiëren zij dimensies van cultuur:
1. onzekerheidvermijding
2. individualisme vs collectivisme
3. power distance
4. mannelijkheid vs vrouwelijkheid
5. lange termijn- vs korte termijn orientatie

Door deze verhoudingen (en combinaties daarvan) te bekijken kan je voorspellingen doen of en hoe een marketing- of communicatiestrategie gaat werken.

Voorbeeld 1: de USA is een individualistische en mannelijke cultuur (zie slide met country scores) en dat betekent kenmerken als unieke persoonlijkheid, privacy, directe communicatie en materieel succes, live for working en roldifferentiatie. Deze waarden zijn wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de Portugese cultuur die vrouwelijk georienteerd is en collectief. Voor de aankoopmotieven van auto’s is het dan beter om te appelleren aan status en power in de USA en aan design en stijl in Portugal.

Voorbeeld 2: Gebaseerd op onzekerheidsvermijding en power distance zijn Oostenrijk en Singapore uitersten. In Singapore is de power distance groot (respect voor autoriteit en ouderen, afhankelijkheid) en onzekerheidsvermijding laag; men is comfortabel met chaos en is tolerant. Oostenrijkers daarentegen zoeken structuur en stabiliteit en zijn op het gebied van ‘macht’ kritisch en onafhankelijker. Communicatie werkt in Oostenrijk beter geschreven, in Singapore het persoonlijke gesprek. Oostenrijkse communicatie is directer en expliciet gebaseerd op data – In Singapore heeft een stilte mening.